2013. július 19., péntek

Tengerpart es Magyar Etterem

Kisse megkesve, de megemlekeznek a hetvegerol, amikor Renivel meglatogattuk a tengert.
Julius 7-en, vasarnap keritettunk sort eme nemes programra, annak oromere, hogy ekkor mar ket hete folyamatosan 25-30-fok koruli napos idojaras uralkodott Angliaban. Az ido azota is csakugyan gyonyoru, tehat mar tobb, mint 4 hete tombol a nyar es el kell mondjam, ket eve vagyok az orszagban es ilyet itt meg nem tapasztaltam. Tavaly es az azelotti nyar folyaman is volt egy-egy melegebb het, de a hoseg max 1 hetig tartott, ilyet mint most, hogy egy honapja napsutes es meleg van, el sem tudtam volna kepzelni eddig ebben az orszagban. Alapvetoen en nem szeretem a nagy meleget (kiveve nyaralason, egy szal furdoruciban, a Balatonban :), nem vagyok nagy rajongoja a hosegnek, mert lelassit, nem tudok olyan jol dolgozni. Viszont ezalkalommal, hogy mar 2 eve nem volt reszem normalis nyarban, abban, hogy papucsban, rovidnaciban es poloban lehessen maszkalni meg este 10-kor is, igy igencsak elvezem ezt a meleget. Meg az sem izgat, hogy a napi sok ora hazimunka utan olyan huzatom van, hogy rogton zuhanyoznom kell,  rettentoen tetszik ez az anglai nyar :)
Szoval visszaterve, mivel Brightont mar kilottunk Renivel meg tavaly, ami amugy jo hely, de nem homokos a partja, es szerintem kicsit tulertekelt (vannak sokkal szebb tengerparti varosok is) ugy dontottunk, hogy egy homokos-partos helyet latogatunk meg. Eredeti celunk Bournemouth volt, ami nagyon szep es Reni mar volt is ott, de mikor le akartam foglalni a jegyeket (bankkartyaval) tobbszori probalkozas utan sem engedte(???).Ezek utan majdnem eldontottunk, hogy akkor egye fene, Brightonba megyunk, az ugyis kozel van, de az utazas elotti nap nekem villamkent hasitott a fejembe a gondolat, hogy van am a kozelben homokos tengerpart, megpedig Margate. (Gyorsvonattal csak masfel ora Londontol.) Reni is rogton rabolintott, aztan masnap, vasarnap reggel mar uton is voltunk.
Ugy terveztuk, hogy nem csak Margate-et nezzuk meg, hanem 3 egymashoz kozel eso tengerparti varost jarunk be, Margate-Broadstairs-Ramsgate haromszoget, mert ezek egymastol max fel orara vannak busszal es mindnek nagyon szep partszakaszai vannak.
Vonattal elmentunk Margate-ig. Itt megneztuk a partot, ahol annyian voltak, mint a heringek, a legtobben a parton, emberek egymas hegyen-hatan, es a batrabbak a vizbe is bemereszkedtek. Na igen, ha egy kicsit is jobb ido van Angliaban akkor mindenki a beach-re tomorul es meg nem mondom, hogy az angolok mi f*szbol vannak teremtve, de a 15 fokos vizben is siman uszkalnak minden gond nelkul. Mivel tudtuk, hogy a viz hideg lesz, mi furdoruhat nem vittunk, de azert terdig bemereszkedtunk a tengerbe, ami melegebb volt a varakozasainknal (ertsd, kurva hideg helyett szimplan hideg volt :) . Ellottunk par kepet, setaltunk a homokban, aztan osszegeztuk, hogy bar szep es hangulatos Margate, de semmi extra, szoval vettunk egesz napra ervenyes buszjegyeket es tovabb alltunk a kovetkezo beach, Broadstairs fele.


Margate-the beach











Mint egy medence-a tengerben, a peremet korbe jartuk :)


Utban Broadstairs fele
Renivel naivan volt egy elkepzelesunk, hogy a busz majd kozvetlen a netrol megismert, gyonyoru parton fog lerakni minket Broadstairs-ben, ezert nem is igazan figyeltuk a megallokat, hanem csak a tajat. Broadstairs foutcajarol ugyan mar latszik a tenger, de gondoltuk majdcsak kozelebb megyuk es nem szalltunk le...pedig le kellett volna.. Tehat ott maradtunk a buszon, mentunk, mentunk, a tenger is ment-ment (tolunk egyre tavolabb) es egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy egy Isten hata mogotti bevasarlokozpontban vagyunk, mobil elo, gps bekapcs, realizaltuk, hogy baromi messze vagyunk a tengertol. Aztan busz megall, sofor pedig kozli, hogy ez a vegallomas, holgyeim, lehet leszallni. :D Lepattantunk majd bealltunk a szemkozti megalloba, hogy visszamehessunk Broadstairs foutcajahoz. Itt en nem birtam megallni, hogy ne vegyek egy kis gyorskajat, mig a buszra vartunk.:)





Visszaerve Broadstairs-be eloszor lementunk a bizonyos Wiking Bay Beach-re. Itt ha lehetseges, meg tobben voltak, mint Margate-ben, ami mondjuk nem csoda, mert szerintem ez a partszakasz sokkal szebb.  Miutan megcsodaltunk ezt a partot, nyakunkba vettuk a varost, ugyanis Broadstairs-nek tobb partja is van, egyik szebb mint a masik, nem erdemes leragadi egynel. A helyiektol kertunk egy kis utbaigazitast, azt illetoen, hogy melyik part a legszebb, rogton mondtak 4 opciot is, es mi a hozzank legkozelebb levot, a Stone Bay-t valasztottuk. Bar nem ez a legszebb a sok kozul, de ez is gyonyoru es nagyon hangulatos, a tobbi pedig messze lett volna, tekintve, hogy aznap mar eleg sokat gyalogoltunk. Broadstairs utcait szelve azon tanakodtunk Renivel, hogy a videki Anglia teljesen mas, mint London, amihez mi vagyunk szokva. Ez mindig bebizonyosodik, amikor kirandulni megyunk, es most is teljesen ugy ereztuk, mintha nem is Angliaban lennenk. A varosnak enyhen mediterran hangulata volt, nekem nagyon tetszett az, hogy nem hiper-modern, mint London, hanem kicsit egyszerubb, ugyanis ez teszi hangulatossa. A hazak egyszeruek, a partokon sorakozo fish&chips-es es fagyis bodek mar-mar balatoni hangulatot arasztanak, az emberek vidamabbak, segitokeszek, az egesz hely hangulata nekem a regi balatoni nyarakat jutatta eszembe. Mintha nem is Angliaban lettem volna...es ez nekem hihetetlenul tetszett.



Wiking Bay Beach, enyhen szolva tomegnyomor







Cuki kis fish&chips-ezo :)





Mikor lementunk Stone Bay-re, a partra, azt gondoltuk max fel orat toltunk majd ott el, aztan meglattuk, hogy a dagaly a partra mosott rengeteg tengeri csillagot, rakot es egy rakas kis tengeri elolenyt, szoval papucs le, es felfedezesbe fogtunk. Lehet, hogy ez masnak nem tul nagy szam, de mi Renivel meg nem nagyon voltunk tengerparton, plane nem homokos parton eltunkben, szoval orakat toltottunk el azzal, hogy kagylokat szedtunk, elo tengeri csillagokat es rakokat fogtunk valamint hogy elvezzuk a suppedos homokot a labunk alatt. Nem is vettuk eszre, de ezzel elszaladt az egesz delutan, de mindketten nagy elmenynek eltuk meg, a nap vegig sutott, mi pedig terdig maszkaltunk a tengerben (aztan nem gyoztem levakarni magamrol a sot :)



















Tengeri csillagot mentek :D




 Eszre sem vettuk, de eljott az este es itt volt az ideje visszabuszozni Margate-be. Ramsgate, az aznapi 3. celpontunk ezuttal kiesett mert annyira lefoglalt minket Broadstairs szepsege, hogy mar nem volt masra idonk.
Visszafele pedig, nem fogjatok kitalalni, de megint kikotottunk a fent mar emlitett bevasarlokozpontnal. Ezuttal, mivel annyit dumaltunk, elfelejtettunk leszallni Margate-ben a buszrol es csak akkor kaptunk eszbe, mikor a sofor ismet odaszolt nekunk, hogy vegallomas, leszallas.. :D Nem akartuk elhinni, hogy ketszer is kikotottunk valahol ahova egyebkent egyszer sem akartunk menni, rohogtunk is volna de mivel a vonatunk indulasaig csak 20 perc volt, inkabb panikolni keztdunk. De szerencsenkre elertuk a vonatot es meg arra is volt ido, hogy vegyek egy adag fish&chips-et indulas elott, amit aztan a vonaton fogyasztottam el. A hazautat vegig aludtuk, este 9 utan ertunk haza es nekem a homok lesuvickolasa utan masra sem volt erom, csak hogy agyba zuhanjak vegre.



A kovetkezo hetvegen Akos, Reni es en a Magyar Etterem nyitobulijara, konkretan a nyitoebedjere mentunk vasarnap. Akossal mar nagyon reg talalkoztunk (de a facebooknak koszonhetoen a kapcsolattartas nem szakadt meg)  es gondoltuk mi sem lehetne a legjobb alkalom egy kis dumapartira, mint egy magyaros ebed. A dolog non-plusz ultraja, hogy mivel ez egy nyitoebed volt, nagy akciok voltak es ha az ember a neten foglalt ra jegyet, akkor a 3 fogasos ebedet mindossze 10 fontbol megussza. (Eredetlieg egyetlen fogas kerulne ennyibe, igyhat hulyek lettunk volna nem kihasznalni a lehetoseget.) Het kozepen jegyeket foglaltam magunknak, es vasarnap, amikor szinten nagyon meleg es szep ido volt ossze is jottunk Dollis-hill-ben (Eszak-London.) A menu: gyongytyuk leves, valamifele (mar nem emlekszem xd) sonka, krumplikrokettek, salata es aranygaluska volt. Odaerve kiderult, hogy az aranygaluska helyett somloi galuska van de nekunk ez is nagyon megfelelt, tekintve, hogy hazalatogatasunk ota nem ettunk magyaros kajat. Minden isteni finom volt, a hely hangulatarol cimbalom-zeneszek gondoskodtak, mi pedig nyomtuk a sodert egymasnak orakon at :)Mikor az ebeddel vegeztunk ugy dontottunk, nem sietunk sehova, tehat bementunk a helyi kozertbe, vettunk szuperolcson sert, majd leultunk egy kapualljba, egymas melle mint a verebek es tovabb dumaltunk, elveztuk a 30 fokot. Nekem teljesen olyan erzesem volt, mint otthon, a regi idokben mikor a forro nyari napokon a haverokkal leulunk a hazak ele/melle, iszogatunk, nevetunk, semmi gondunk nincsen. Annyira furcsa, hogy itt Londonban ternek vissza ezek az otthoni eleterzesek. Elvoltunk jopar orat, majd mivel Akosnak estefele programja volt, elvaltunk. Renivel meg boltokat jartunk aztan szep lassan hazacsorogtunk. Kb este 6-kor ertem haza, volt meg egy kis idom tollaszkodni, rakeszulni a kovetkezo hetre. Bar szeretek kirandulni is, de ezuttal jol esett, hogy vasarnap este 6-kor mar otthon lehetek, nyugodtan keszulhetek a masnapra, es nem kell egy messzi varosbol visszautaznom majd hullakent agyba zuhannom es zombikent kezdeni a kovetkezo hetet. Neha kell ilyen is-olyan is :)






Ezen a heten tul sok emlitesre melto esemeny nem igen tortent, a ma reggelt kiveve (en meg pentek leven naivan azt hittem, nem tortenhet semmi mar a heten). Nem mennek bele a reszletekbe (majd a kov. bejegyzesben) de lenyeg, hogy mar reggel 7;15-kor, kemeny negyed oraval a munkakezdesem utan is kepes volt anyus annyira felhuzni, hogy a reggeli/delelotti muszakot az idegessegtol remegve nyomtam vegig.
Mindegy, mar csak 2 het es megyek haza vakaciozni, ezzel bucsuzom mara :)

4 megjegyzés:

  1. Szia, en augusztus vegen keszulok Margate-be, de megdobbentoen draganak talalom a jegyeket.
    Ti melyik palyaudvarrol mentetek, es mennyi volt a jegy?
    (ha nem titok) Mennyivel elobb vettetek meg?
    Koszi elore is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Mi Elstree&Borehamwood Stationrol indultunk. Nekem van 33% kedvezmenyem a vonatjegyekre, igy az en jegyem 25 font volt. A baratnomnek nincs kedvezmenye, a teljes aru jegy 39 font volt oda-vissza. Mivel gyorsvonattal mentunk, szerintem megeri. A jegyeket aznap reggel vettuk meg a vasutallomason.
      Nem tudom, hogy Te helyileg hol laksz Londonon belul (marha londoni vagy) de a gyorsvonatok a St.Pancras International nevu palyaudvarrol mennek, masfel ora az ut Margate-be es 37 font a returjegy.
      Ha a Victoria vasutallomasrol mesz, akkor 32 fontbol meguszhatod a returjegyet, innen az ut 2 ora :)
      En ezen az oldalon szoktam vonatjegyeket nezegetni:

      http://www.nationalrail.co.uk/

      Remelem segitettem es jo utat kivanok :)

      Törlés
  2. Szia!
    Koszi szepen a segitseget! Ez elfogadhato ar, en is a nationalrail-on keresgeltem, es nekem augusztusra 50 font koruli arakat adott ki a returjegyre.
    Nekem azert volt ez fura, mert en Stroudban elek, ami szinten masfel ora Londontol, de kilometerben tobb, mint a London-Margate tavolsag, megis, ha elovetelben veszek jegyet, 20-22 font szokott lenni a retur.
    De valoszinu, ez mas vonattarsasag, ezert az elteres.
    Akkor erdemesebb aznap megvenni a jegyet, mikor utazom.
    Koszi megegyszer, es neked meg jo utat haza, es igazi magyar nyarat kivanok!

    VálaszTörlés
  3. Szia Domcsi!
    Hol lehet téged privátban elérni? Most költöztem két hete Esztergomból Stoke on Trent-be.
    köszi
    Renáta
    reni99@vipmail.hu

    VálaszTörlés