2012. április 9., hétfő

Családválasztás kiskalauz

Ez a bejegyzés azért jön létre, mert egyrészt az egyik legjobb barátnőm au pair szeretne lenni nyáron, és neki szeretnék segíteni egy kis útikalauzzal, másrészt pedig mindenki,aki olvas és még nem au pair de szeretne az lenni, akkor íme egy összefoglaló az én szemszögemből, mi az amire figyelni kell.
A bejegyzés végén szó lesz a családváltásról is, ha valaki rákényszerülne, mivel nekem ebben is van már tapasztalatom, bár ez csak a családválasztás kiegészítése lesz, de úgy gondolom, ez is nagyon fontos.

Hol keressünk családot?
2 őt van, ügynökség, vagy internet. Én személy szerint nem mennék ügynökséghez, mert amit ők csinálnak, azt te is el tudod intézni, csak negyed annyi idő alatt. A legtöbb ügynökség kér egy rakás papírt, ami idő-és pénzigényes, és nem lesz garancia, hogy jó családot kapsz. Azt írja a legtöbb ügynökség magáról, hogy : "lenyomozott családjaink vannak". Na ez az, amit erősen kétlek. Attól,hogy ők egyszer elmennek hozzájuk látogatni(ha elmennek), még nem fogják tudni, hogy anyuka nem-e fogja agyon hajtani az au pairt, van a gyerekek nem lesznek olyan neveletlenek, amire azt mondod, köszi de neked ez sok stb. Nem egy olyan au pairről hallottam már és ismerek is, akik ügynökségeken keresztül borzalmas családokat fogtak ki. A másik amit az ügynökségek erőszeretettel hangoztatnak: " , végső esetben segítünk új családot keresni stb." Ne vegyétek be. Nem egy lányról hallottam, aki váltani akart, és az ügynökség azt mondta,  "hogy ha vált, akkor senkinek nem fog kelleni, mert senki nem szeretni a finnyás au paireket", vagy, hogy "most nincs család akit ajánlani tudunk stb."
Én azt mondom, amit egy ügynökség elvégez, azt te is el tudod, és persze így is kifoghatsz rossz családot, de akkor a felelősség csak a tiéd. (Ez csak Európára érvényes, Európán kívülre nehogy elindulj ügynökség nélkül.)

Én 3 netes oldalt ajánlok.
www.aupairworld.com
www.findaupair.com
www.gumtree.com-de őket csak akkor ha már Angliában vagy, mert a legtöbb család személyes interjút kér

A netes oldalak azért is jobbak,mert látod a rendszerben lévő összes családot, míg az ügynökségek maguk ajánlanak neked 2-3-at és vagy tetszik vagy nem.

A profiodat nem kell tökéletes angolsággal megírni, úgyis tudják a családok, hogy angolt tanulni jösz.
Írd minél barátságosabbra, ha van bármilyen tapasztalatod gyerekekkel, ki ne hagyd, még ha csak annyi van, hogy labdáztál a szomszéd Pistikével azt sem. Ha nincs tapasztalatod a gyerekekkel (nekem sem volt), akkor írd azt, hogy nagyon szereted a gyerektársaságot, relaxálónak találod, imádsz velük játszani, és, hogy ez számodra kikapcsoló-ezt bírják a családok. Ha tudsz főzni, mindenképp írd bele.
Írd meg néhány mondatban mért akarsz au pair lenni, mi motivál téged-mivel a családoknak fontos, hogy lássák, a lány, aki hozzájuk kerül motivált, és jó oka van arra , hogy Angliába költözzön és éljen-ergo ne menjen haza egy hónap múlva. Én azt írtam, hogy szeretnék nyelvvizsgát, világot látni, főzni tanulni (ez extra jó pont), és minél többet megtudni a gyerekekről. Én mindkét eddigi családomat az aupairworld-on találtam, alsőt 2 hét, a másodikat 5 nap leforgása alatt.

Most pedig pontokba szedve, mik a szerintem legfontosabbak, amikor a családodat keresed:

1. Határozd meg hány gyereket akarsz/mersz bevállalni
Szerintem a családválasztásban ez a legfontosabb szempont. Aki az elejétől kezdve olvas,  az tudja, hogy nekem az első családomban 2 gyerek volt, egy 6 és egy 8 éves, és annak ellenére, hogy imádtam őket, bizony nem mindig volt könnyű bánni velük. Nem azért mert rosszak voltak(najó, néha igen, de melyik gyerek nem?), hanem mert gyerekek, és néha minden gyerek csinál olyat, amitől a hajad égnek áll, és ha több gyerek is van, akkor a stressz a gyerekek számával arányosan nő. Otthonról tudom, hogy nem hangzik nehéznek napi 5-6 órát fel-alá rohangáló kölykökre vigyázni, de a valóságban azért kicsit más a helyzet. A gyerekek, akikre egy évig vigyázni fogsz a te felelősséged lesznek. Rád nem nagyon fognak hallgatni, legalábbis a kezdeti időkben nem, mivel te nem az anyjuk, hanem az au pairjük vagy. Mit mondjak, sokszor még az anyjukra sem hallgatnak az angol nebulók, de erről au pair kollegáim tudnának mesélni:)  A nagyon fiatal (0-5 éves)korosztály a legaktívabbak, nekik kb minden percben a fenekükben kell lenni, nehogy valami veszélyeset csináljanak. És nagy tévedés azt gondolni, hogy  "hát testvérek, majd szépen eljátszanak én meg nézem őket" , mivel ebben korban bizony nem mindig játszanak szépen (az első családomban a gyerekek szó szerint 5 percenként verekedtek és néha le is sérült az egyik-másik). Szóval nagyon fontos, hogy tartod-e magad annyira talpra esettnek, hogy egynél több gyerekre minden gond nélkül vigyázni tudsz. Ezt nagyon át kell gondolni, és ha arra jutsz, hogy nem, akkor az egy gyerekes családokat célozd meg.
Persze ebben a kérdésben is lehet magaddal "alkudozni". Például: ha 2 vagy több gyerek van, de elmúlt már mindegyik 8-9 éves, akkor persze jóval könnyebb a helyzet, így a te munkád sem lesz annyira stresszes. Szóval nem azt mondom, hogy elvből ki kell zárni a több gyerekes családokat, mert ha pl idősebb a korosztály, akkor lehet nagyon könnyű is a dolgod több gyerek mellett is.
Persze, ha valakinek egyeltalán nem okoz gondot több kicsi lurkóra vigyázni, esetleg tapasztalata is van már, akkor nyugodtan. Nekem ezt a gyerekek száma/életkora témát és az ezzel járó dolgokat senki nem mondta annak idején, hanem megtapasztaltam. Annak ellenére, hogy leginkább egy gyerek párti vagyok (és jelenleg is csak egyre vigyázok), most úgy gondolom, hogy bevállalnék max 2 gyerekes családot (úgy, hogy mindkettő 5nél idősebb) mivel már van tapasztalatom és tudom, hogy kezeljek bizonyos szitukat. De ha anno al első családom keresésénél ezeket nekem valaki mondta volna, lehet átgondoltam volna mielőtt választok(bár ennek ellére egy cseppet sem bánom, hogy az első családomban 2 gyerek volt, mert nagyon kedves család voltak, és a gyerekek is imádtak.) De ezt a gyerekek száma/életkora szempontot nagyon gondolja át mindenki.

2. A család, akihez mész
Ide végülis a gyerekek, akiről az előbb írtam is beletartoznak, de mégis külön kategóriát érdemelnek, mivel mégsem ugyanaz. Ez a pont a család felépítéséről szól. Amit ezalatt értek: egyedülálló szülő, vagy teljes család, háziállatok,  stb.
Először a szülőkről. Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, a legjobb, ha olyan családba mész, ahol teljes a létszám, apuka/anyuka is otthon lakik. Ha egyedülálló a hosztszülőd, és neki akad valami programja, akkor nem lesz ott a másik szülő, hogy gondoskodjon a gyerekről, hanem az au pair az, akinek meg kell változtatni a programjait. Persze, attól, hogy egyedülálló hosztszülőd van, az még nem jelenti azt, hogy ez fog történni amit írtam, mert ha rendes, akkor ki fog találni valamit, hogy ne téged kelljen mindig mozgósítani, szóval ettól még lehet nagyon jó életed au pairként. De erre ugyebár nincs garancia, addig amíg ott nem vagy és meg nem tapszatalod. Én bizonyos feltételek mellett vállalnék be egyedülálló anyukás családot, pl velünk él nagyszülő, aki tud segíteni (hallottam már ilyet, működött).
Egyedülálló apuka: személy szerint:NO WAY.  Ugye nem kell részleteznem, röviden annyi, hogy együtt élsz fiatal 20-on évesként egy középkorú hapival, vigyázol a gyerekére, a házára stb-nem csoda, ha megfordulna a fejükben az au pair-rel való kikezdés gondolata. Hangsúlyozom, hogy nem gondolom, hogy mindegyik ezt tenné, SŐT biztos vagyok benne, hogy a legtöbbjük rendben van, és nem lenne semmi baj. De, én személy szerint nem vállalnám be a kockázatot, valahogy nem tudnék nyugodtan aludni.
Háziállat-kérés: ez is teljesen egyénfüggő. Ha vannak otthon háziállataid, és szeretsz az állatokról gondoskodni és tudsz is, akkor nem lehet probléma. Bár azt hozzáteszem, vannak olyan családok, ahol az au pairtől várják el a háziállatok teljeskörű gondozását, tudom ez nem hangzik nagyszámnak, de a háziállatokkal is van munka, még ha nem is annyi, mint pl a gyerekekkel. Például, amit figyelembe kell venni, hogy ha bepisilnek/bekakilnak akkor valószínű te leszel az, aki összetakarítja, napi x alkalommal kiengedni őket kertbe, elvinni sétálni, fürdetni stb-tehát van velük is munka. Ha a család nyaralni megy akkor legtöbbször az au pairtől várják el , hogy figyeljen a kedevencekre, így te akkor nem mehetsz haza, vagy nem hagyhatod el a házat hosszabb időre. Nekem otthon van két kutyám, és az aupairwolrd profilomba is anno beleírtam, hogy szívesen vigyázok háziállatokra, de olyan családhoz, ahol 2-nél több kutya van, nem mennék (ebbe nem tartoznak bele a hörcsögök, halak mert azokkal tényleg nem kell sokat foglalkozni.)

3. A munka jellege
Ez szorosan követi a 2. pontot, illetve tulajdonképpen egy szinten van vele.
A munka jellegén azt értem, hogy mi az, amit csinálnod kell. Köztudott, hogy az au pair házimunkát is végez. Van ahol többet, van ahol kevesebbet. Vannak olyan családok, ahol van takarítónő, így ott csak alapdologat kell csinálni, mint gyerekszoba rendbentartása, mosogatógép ürítése stb. Ahol nincs, ott a legtöbb esetben az au pair a takarítónő is egyben. Van, ahol nem várnak el túl sokat, hanem besegít a család is, de erre van kevesebb példa, általában az au pair takarítja az egész házat.
Ehhez hozzá kell tennem személyes tapasztalataimat. Az első családnál elég sokat foglalkoztam a gyerekekkel, de emellett a ház takarítása is rám hárult. A család nem volt annyira percíz e téren, nem vártál el, hogy minden nap mindent az élére állítsak, de azért heti 1x ki kellett takarítani. És az a helyzet, hogy sokszor nagyon örültem, amikor  csak takarítottam, porszívóztam, és nem gyerekeket pesztráltam,mivel akármilyen meglepő, de  a takarítás feleannyira sem fárasztó (számomra). Komolyan, sokszor a takarítás kb egy jógaórával volt egyenértékű:)) De másik nézőpont: a seprű és a porszívó nem fog megtanítani angolul, és mivel az au pair a legtöbbet a gyerekkel kommunikál, így tőlük lehet a legtöbb tudást megszerezni.


4. Amit a család kínál
Ez is ugyanolyan fontos, mint az előző pontok, de mivel nem ömlesztve akarom írni, ezért állítottam sorrendet.
Ehhez tartozik az, hogy milyen a szobád, mennyi fizut kapsz, mennyire vonnak be a családi dolgokba, pl visznek-e kirándulni magukkal, és hasonlók. A fizetés először is környékfüggő. Nyilván Londonban és környékén, valamint a nagyobb városokban lehet a legtöbbet keresni. DE ettől még nincs kizárva, hogy egy kis faluban is jól keresel, van rá példa. Az átlag au pair fizu 70-100 fon/hét, a gyerekek számához és a munkaórákhoz viszonyul. London környékén nem ritkák a 120-150 fontos ajánlatok sem, bár ők több munkát is kérnek valamivel. Az átlag au pair munkaóra 25-30 közt mozog. Ha valaki 30 óránál többet akar dolgoztatni egy héten, akkor 100 alatt ne vállald.  Ha csak 25 órát kell dolgoznod, de 3 vagy több gyerekkel, arra is simán el lehet kérni minimum 90-100 fontot, mert ugye ilyen esetben nagyobb a felelősség is.
A szobádról kérj, sőt követelj képeket. Nagyon fontos, hogy lásd, hol fogsz lakni egy évig. Hallottam én már olyan lányról, akinek üvegszobája volt (értsd, ablakkal volt körbekerítve fal helyett és mindenki belátott), hallottam olyanról, akinek fűtése nem volt, vagy egy rendes szekrénye, ahová normálisan elrakhatja a dolgait, volt akinek a szobáján ajtó nem volt stb. Sokan double bed-et ajánlanak, nekem is az van, és ohh imádom, ha valaha elköltözöm, hátamra veszem és viszem magammal:DD De viccet félretéve, nem létszükség a dupla ágy, de legyenek bizonyos elvárásaid pl: fűtés, kényelmes ágy(ergó nem behorpadt vagy rugók állnak belőle stb), egy szekrény mindenképp..
A házról is nyugodtan kérj képeket mielőtt kijösz, mert a házról készült képek elárulják, hogy mennyire kupis vagy tiszta a család (tudom, egy fénykép erejéig rendet lehet lakni, de hidd el, ehhez az angolok lusták) szóval ha kapsz egy képet a nappaliról,ami olyan, mintha bomba robbant volna, abból sejteni lehet, hogy nem túl rendszeretőek (és ha neked kell később rájuk takarítani, akkor az szívás). A jelenlegi családom extra rendmániás, de ez engem nem zavar, mert az előző viszont inkább a kupisabbak közé tartozott, így eljutottam oda, hogy értékelem a rendmániát is:)
Nem ritka az sem, hogy saját fürdőszobát ajánlanak a családok, vagy olyat, hogy csak a gyerekkel kell osztozni a fürdőn (nekem is ez az opció van, sőt nekem és a kislánynak külön szintünk van a házban, így elég kényelmesen vagyunk.)

5.A település,ahol lakni fogsz
Ez is szintén egyenértékű az előzőekkel, sőt, tán valamivel fontosabb is. Angliában a falu at falu. Értsd: óránként max egy busz, hétvégén sokszor egy sem, a legközelebbi vasútig jó sokat kell buszozni. Ha au pairt találsz, akit még bírsz is, és nem költözik el 2 hét múlva, akkor mákod van..soroljam még? Tehát, a falu általában az au pairek halála. Van ellenpélda, de az a ritkább.
Kisváros: Nekem az első városom egy kisváros volt, de nagy szerencsém volt, mivel volt vagy 15 au pair. Ez viszont elég ritka, nekem mákom volt, mivel Reigate egy nagyon gazdag városként van számon tartva, így lehetséges az, hogy annyi au pair van ott, de nem minden kisvárosban ez a helyzet. De tény, hogy a kisvárosok a falvaknál jobbak egy au pairnek, mert mégis van hová elmenni pl szórakozóhelyek stb, több az esély, hogy laknak ott au pairek. De, attól, hogy otthon valaki kisvárosban él, nem biztos, hogy itt is szeretni fogja, mert itt nem ismer mindenkit, minden helyet, és minden korabelit.
A nagyvárosokban élő au paireknek vannak a legjobb lehetőségeik, vagy a nagyvárosok szoros agglomerációjában élőknek. Bár itt az élet drágább is valamivel, de az a jellemző, hogy az au pair fizu is több.
Viszont hangsúlyozom, hogy Anglia nem csak Londonból áll, ezernyi szép hely, város van, úgyhogy merjetek nyugodtan máshol is nézelődni, de mielőtt igent mondotok egy családnak, alaposan nézzetek utána a településnek, a közlekedésnek és a szórakozási lehetőségeknek.

Így hirtelen (illetve már tegnap óta írom ezt:D) ennyi jutott eszembe. Az a helyzet, hogy ez az egész szerencse kérdése. Akármennyire is alapos vagy, előfordulhat, hogy rossz családot fogsz ki, a puding próbája az evés, tehát mindent csak akkor fogsz tisztán látni, amikor már itt vagy. De, minél alaposabb vagy a családválogatás terén, annál kevesebb az esélye, hogy rossz családhoz kerülsz. Én semmiképp sem ajánlom, hogy 1-2 hét levelezés után gyere ki, mert ennyi idő alatt nem tudsz rendesen megismerni egy családot. (Ok, én 2 hétig leveleztem, mielőtt igent mondtam az első családnak, de az utazásomig még volt egy hónap, ami alatt folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, megismerük egymást, tehát ez más.) De nem ajánlom, amit sokan csinálnak, hogy : 2 hét levelezés és repülnek a 3. héten-ez a legtöbb esetben nem szokott működni.  Mindenki legyen alapos, hogy aztán ne úgy kelljen minden reggel felkelni, hogy "utálom a munkámat."  Azt se felejtse el senki, hogy a főnökével fog együtt lakni, alkalmazkodni kell egy teljesen idegen család életritmusához, jópofizni kell egész nap, ha nyűgös vagy, ha rosszul aludtál, ha beteg vagy akkor is.

Aztán, ha mégis oda jutna a helyzet, hogy családot kell váltanod, akkor sincs semmi gáz.
Az első, hogy  családváltást ne kudarcként éld meg, ne érezd úgy, hogy ezt a játékot elvesztetted. Előfordul, hogy egy családba te nem tudsz rendesen beilleszkedni, vagy ők nem nyílnak meg feléd, de ez nem a te hibád, az a helyzet, hogy nem mindenki passzol mindenhova. De ha új családot keresel, akkor is vedd figyelembe a fent leírt pontokat, ezek ugyanúgy fontosak, de egészítsd ki őket a saját tapszatalataiddal. Fogalmazd meg magadnak, mi az, ami miatt nem működik neked a családdal, pl túl sok gyerek, nem jösz ki a szülőkkel, nem azt nyújtják, amit ígértek. Ha családváláskor ezeket figyelembe veszed, akkor jobban fogod tudni, mit akarsz, és szinte biztos, hogy jobb családhoz fogsz kerüni.

Sok sikert mindenkinek, aki au pairkedésre adja a fejét.:)

2 megjegyzés: