2012. március 20., kedd

Ne hagyd el az irataidat Angliában

A cím apropója, hogy még tavaly decemberben észrevettem, hogy nincs meg a személyigazolványom.
Egyből telefonáltam is a nagykövetségre, ahol NEM VETTÉK FEL a telefont EGYSZER SEM (pedig több napon keresztül napi min. 5x hívtam őket), hanem valami semmit mondó hangüzenet jött be, amivel a fenekem törölhettem volna...no mind1
Aztán a követség honlapján van egy időpont foglaló rendszer, amin keresztül foglalhat az ember időpontot ügyintézésre. BTW idekint Angliában személyigazolványt nem csinálnak, csak útlevelet.
Na, felmentem az időpont foglaló oldalra, ami a Jóistenért sem akart működni. Bejött maga az oldal, de nem engedett időpontot foglalni. És nem csak az én laptopomról nem működött, hanem a hosztanyu Ipad-jéről sem, és a hoszték lapotopjáról sem...no komment..
Aztán, mikor már eltelt egy jópár nap a felesleges próbálkozásokkal (telefon, időpont foglaló rendszer..) a hosztanyu írt nekik egy emailt, hogy sajnos nem tudunk velük kapcsolatba lépni sem telefonon, sem sehogy, de az au pair-ének meg kéne útlevél, hogy karácsonyra haza tudjon menni, szóval legyenek kedvesek felvenni vele (az au pair-rel) a kapcsolatot..és megadta nekik az elérhetőségemet..rendes volt tőle. Mondta, hogy jobbnak látta, ha ő ír, és angolul, mert hátha így komolyabban veszik, mintha egy au pair írna, akivel nem igazán törődnek (mármint nem csak a nagykövetség, de általában senkit nem izgat egy mezei au pair sorsa ).
Erre végre reagáltak, én is felvehettem velük a kapcsolatot, és kaptam időpontot útlevél intézésre. Ezt kapjátok ki, december elején a legközelebbi időpont, amit adni tudtak, az 2012.02.13--azt hittem lemegyek hídba..tehát ebből következik, hogy nem tudtam hazamenni karácsonyra..ez csak egy dolog, hogy nem tudtam hazamenni (igazából sejtettem is, hogy karácsonyig úgysem lenne kész az útlevél) nade, hogy 2,5 hónap a várakozási idő...talán egyszerre vesztette volna el minden magyar az útlevelét Angliában, hogy ilyen hosszú a várólista???-keserédes kedvemben akkor ezt tudtam csak hirtelen mondani..:)
Aztán eljött a február 13, szerencsémre hoszték akkor Párizsban voltak a half term alatt, így dolgoznom sem kellett, simán el tudtam menni. A Nagykövetség épülete, csak ha valamelyik olvasóm netán rászorulna, a Victoria vasútállomástól a C1-es busszal közelíthető meg, plusz egy kis gyaloglás..
Ahol a követség van, ott található az összes ország nagykövetsége, egy jó nagy terület, és nem látsz mást, csak szépre mázolt épületeket, sok-sok zászlót, elegáns kocsikat..aztán odaértem a magyarhoz..furcsa volt magyar zászlót látni..8 hónap után először:)



Az ügyintézés gyorsan (kb 10 perc) lezajlott, újlenyomatot vesznek (ezért kötelező a személyes megjelenés útlevélügyintézésnél), legombolnak az emberről egy rakás pénzt, aláírás és már mehetsz is..kérheted, hogy postán küldék ki, de személyesen is átveheted..nekem febr. 13-án azt mondták 3-4 hét, és kész, mehet érte, majd küldenek emailt meg sms-t róla..oké.
Hétvégén , 03.19-én már furcsáltam, hogy eltelt egy hónap és még mindig semmi, ideges is voltam, mert közeleg a húsvét, és ha haza akarok menni, akkor repjegyet kell foglalnom, amik egyre csak drágulnak, de útlevél nélkül nem megy..így vasárnap írtam a követségnek egy mailt, hogy hol a fészkes fenében van már az útlevelem? (persze nem így, de adtam a hangsúlynak, mert ez kicsit mégis sok, hogy több mint egy hónap eltelt). Aztán végre hétfőn hívtak, hogy megvan, mehetek érte..boldogság...vagy mégsem? Ma,a tegnapi telefonhívás ellenére kaptam egy emailt, hogy az útlevelem kész van, postára adták, 3 nap és kiszállítják. Mivan????????? Az a baromi nagy bökkenő, hogy mikor a követségen voltam, én nem adtam meg nekik semmilyen postázási címet, hanem mondtam, hogy majd személyesen veszem át az irodájukban. Szóval akkor hová postázták? Ezt előbb meg is írtam a követségnek, hát kívácsian várom a választ..mert az kicsit abszurd lenne,ha ennyi várakozás után elkeverték volna valahová..
De azért látjátok a dátumokat. December elején kértem időpontot->február 13-án mentem a követségre->ma március 20-a van, és bár az útlevél készen van, de még nincs a kezemben. Tehát, majdnem 4 hónapja tart a procedúra egy rohadt útlevél miatt, amire mellesleg kiadtam nem is kevés pénzt...király..szóval : Ne hagyd el az irataidat Angliában!

2 megjegyzés:

  1. Szia :-)
    Ha előbb találom meg a cikket okosabb lettem volna. Nekem a családom miatt kell útlevél, mert utazni megyünk nem eu-s országba... Ja én február elején kértem időpontot és április közepére kaptam... De remélem egy hónap alatt át tudom venni, mert május végén már mennénk...
    Ja, 3 rohadt hónap!!! és kemény fontok. Otthon ez 2 hét sürgősségivel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szijja
      Szerintem ha ápr közepén mész, akkor sikerülni fog május végéig. De, mikor ott vagy a követségen az ügyintézésen akkor mond meg nekik, hogy egy hónap múlva utaznod kell, hog tudjanak róla, tehát kevesebb az esélye, hogy elkontárkodják.
      Valamint, ha eltelik a 3-4 hét várakozási idő, és még mindig nem értesítettek, hogy megvan az útleveled/nem küldték ki akkor nyugodtan hívd fel őket, mert az én esetemben is úgy volt, hogy már rég kész volt, csak elfelejtettek értesíteni:S
      Jó utat majd:D
      Ps. hová mentek?:)

      Törlés